Posjeti Jasku!

Jastrebarsko

Udruge

Vinske udruge

Udruga vinara Plešivičke vinske ceste

Okuplja četrdesetak članova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je osnovna djelatnost vinogradarstvo i vinarstvo. Cilj osnivanja ove udruge je međusobna suradnja vinara Plešivičke vinske ceste, razmjenjivanje iskustava o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina te njihovi zajednički nastupi na manifestacijama i brojnim sajmova u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Vinari Plešivičke vinske ceste imaju različite ponude, od samo degustacije vina do ugostiteljske ponude i ponude smještaja. Članovi se bave proizvodnjom brojnih vinskih sorti. Od autohtonih su prisutne sorte Portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, a na na strmim obroncima Plešivice svoj drugi dom su pronašle i svjetski poznate sorte vina poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog bijelog i sivog pinota. Pojedinci iz udruge iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire. Predsjednik Udruge vinara Plešivičke vinske ceste je Franjo Kolarić, a zamjenik je Zvonimir Tomac.

Klub prijatelja dobrog vina

’Klub prijatelje dobrog vina udruga je koja okuplja vinogradare i vinare Plešivičkog vinorodnog prostora.

Kroz ovu Udrugu prošlo je više od 180 vinogradara-vinara jaskanskog, samoborskog, zagrebačkog, karlovačkog te zagorskog kraja. Danas Klub ima oko 60 aktivnih članova od čega 40 komercijalnih vinogradara-vinara te 20-tak štovatelja i podupiratelja vinarstva i vinske kulture. Osnovan je davne 1984. godine na inicijativu vinarskog stručnjaka ing. Franje Jambrovića i jedna je od najstarijih vinarskih udruga u Hrvatskoj. Udruga je osnovana s ciljem podizanja kvalitete vina na ovom prostoru. Natjecateljski duh pod motom ’’tko će od iste sorte grožđa napraviti bolje vino’’ pokrenuo je vinare u nadmetanje za kvalitetom svojeg proizvoda. Upravo natjecanje u proizvodnji vina na zabavan ali i stručan način rezultiralo je da Plešivica kao vinarska podregija danas ima najveći broj vina sa zaštićenim kontroliranim podrijetlom te da se ovdje proizvode vina najviše kvalitete, od gotovo svih najkvalitetnijih vinskih sorti zastupljenih u Hrvatskoj, a vinari, članovi ovog Kluba su danas poznati i priznati hrvatski vinari. Klub i danas promiče natjecanje I edukaciju u proizvodnji vina, ocjenjivanje kao stručnu kontrolu gotovog vina, te Vinskim igrama kao prezentacijom ukupnog godišnjeg rada svojih članova Klub nastavlja tradiciju svojih osnivača te promiče i prezentira kvalitetu vina i paletu proizvoda koji nastaju na jaskanskom području vinorodne Plešivice. Predsjednik Kluba prijatelja dobrog vina je Željko Gregorić.

Udruga Portugizac Plešivica

Najpoznatija sorta vina u jaskanskom kraju je portugizac s Plešivice, a ovdašnji vinari okupljeni su u Udrugu portugizac Plešivica, na čelu sa predsjednikom Damirom Režekom iz Plešivice. Udruga je osnovana još 1999. godine i broji 35 članova, a članovi zajedno godišnje dobiju oko 100.000 litara Portugisca. Dosad su imali jednoobraznu županijsku etiketu za robnu marku, ubuduće će vjerojatno svaki vinar imati svoj dizajn, samo će zajednička biti markica Udruge, poput IQ oznake u Istri. Zagrebačka županija prije nekoliko godina ustanovila je i svoju robnu marku za portugizac, s posebnom etiketom.

Portugizac crni je sorta koja se uzgaja na tradicijski način na obroncima Plešivice. Prema predaji, portugizac se u jaskanskom kraju njeguje od početka 19. stoljeća kada su na području Jastrebarskog bili Francuzi, tzv. Napoleonova Ilirija.

Portugizac je suho vino, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma, blage trpkoće i ugodne svježine. Valja reći da portugizac ima i potencijal za odležavanje u boci pa tako neke boce već odležavaju 15-ak godina. Pije se rashlađeno na 14 stupnjeva Celzijusa. Odlika je portugisca svježina i voćnost, osjete se jagode, maline, kupine, višnje, trešnje; s manjim je postotkom alkohola. Kako je jedan od simbola jeseni i prvih plodova tog doba, odlično prija uz tek dozrele pečene kestene, ali i uz sezonske krvavice, patku, gusku, nareske, gulaše (i od divljači) te brudet. Predsjednik Udruge Portugizac Plešivica je Damir Režek. 

Fotogalerija

Panoramska šetnja

Vrijeme u Jaski

  • -4°C
  • Vedro
  • Vj. 0km/h Zapad
  • Vl. 92%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Google+ Twitter Facebook You Tube

Pratite nas i na društvenim mrežama!