Posjeti Jasku!

Održan 3. Pjenušavi plešivički doručak u vinariji Braje

  Održan 3. Pjenušavi plešivički doručak u vinariji Braje

Uz pogled na najbolje plešivičke položaje, u doručku s pjenušcima uživalo stotinjak posjetitelja


Vinogradarska kuća Braje bila je domaćin trećem Pjenušavom plešivičkom doručku u vinogradu, u nedjelju, 12.6.2022., u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, gradom Jastrebarsko i uz podršku TZ Zagrebačke županije.

Hedonistička nedjelja s pogledom na poznate plešivičke anfiteatre izmamila je na izlet na Plešivicu mnoge Zagrepčane i Jaskance koji su uživali u pjenušavim vinima  vinarija Braje, Jagunić, Gregorić, Sirovica i Režek. Bogati plešivički doručak s domaćim proizvodima spremio je domaćin – vinogradarska kuća Braje, a plešivičke trešnje ponudio je OPG Pustaj. Uz zvuke gitare Admira i zvonak glas Elme iz Filmmusicorkestra, gosti su uživali uz ritam  glazbe iz poznatih naših (»Tko pjeva zlo ne misli« ) i svjetskih filmova.  Spoj vina, glazbe i umjetnosti začinila je izložba skulptura »Muze« mlade umjetnice Manuele Pauk, prema ideji TZ Jastrebarsko.

Uvodno su se gostima obratile predstavnice turističkih zajednica grada i županije.  Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, pozdravila je nazočne spomenuvši brendiranje plešivičkog gorja i vina kroz mnoge događaje koje TZ i grad Jastrebarsko organiziraju te najavila novi projekt vezan upravo uz umjetnicu Manuelu Pauk »Land Art Jaska-Umjetnost dolazi k’ vama«.   Direktorica TZ Zagrebačke županije, gđa Ivana Alilović naglasila je važnost predstavljanja regije kroz  »najbolje od našeg kraja, a to je promocija lokalnih proizvoda, lokalnih priča i autentičnih doživljaja« koji pozivaju da nam se dođe opet, na Plešivicu.

Prema progromu, nakon doručka, održan je i  »En Primeur Plešivica«  - predstavljanje nekoliko potpuno novih vina ili vina nedavno izašlih na tržište. Vinarija Braje predstavila je svoj Rajnski rizling iz amfore (2020), još uvijek bez etikete i imena (Bila je to prava pretpremijera!), vinarija Jagunić ponudila je nedavno pušten u promet pjenušac  Blanc de Noirs; vinarija Sirovica točila je svoj novi Pinot Crni 2019,  Gregorić je predstavio Pinot sivi orange (2019), a Režek Chardonnay Reserve 2008.  I pjenušava i mirna vina pokazala su i dokazala, još jednom, ljubiteljima fine kapljice i vinskim znalcima potencijal koji ova regija ima u stranim, nadaleko poznatim svjetskim sortama -  poput chardonnaya, crnog pinota i rajnskog rizlinga - ali i vješto kombiniranje pjenušca sa starim plešivičkim sortama koje vinima daju pravu notu »terroira« . Nakon doručka, neki su gosti ostali na ručku u restoranu Braje, a neki se uputili i dalje istraživati Plešivicu, u nove eno-gastronomske pustolovine.

Do sljedećeg Plešivičkoga 2023., ove godine još zapišite u kalendare i rezervirajte datume za dva doručka, 2.7. – Srijemski i 10.9. Erdutski, a najave pratite na stranicama Salon of Sparkling Wines.


Fotografije: Julio Frangen

Dodatne informacije za medije: Marija Vukelić, marijavukeliczg@gmail.com, 098 277301     

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 19°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 93%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!