Posjeti Jasku!

Diplomatska berba

1.10.2020. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je glavni domaćin Diplomatske berbe koja je u srijedu 30. rujna na imanju Korak na Plešivici okupila osamdesetak uzvanika, među kojima je bilo čak pedesetak stranih diplomata. Ovime je nastavljena tradicija ove originalne i zaštićene manifestacije koja ima za cilj međunarodnu promociju Jastrebarskog te hrvatske tradicije i kulture vinarstva i vinogradarstva.

Diplomatska berba se vratila u Jastrebarsko te ponovno potvrdila kako se radi o događanju značajnom za Jasku te međunarodnu promociju hrvatske vinogradarske kulture i tradicije. U vinogradu obitelji Korak na Plešivici, okupanom suncem te predivnim jarkim i zagasitim bojama jeseni, zadnje ovogodišnje grozdove rieslinga brali su veleposlanici: Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije, Češke Republike, Kraljevine Maroka, Crne Gore, Rumunjske, SAD-a, Francuske, Švedske, Koreje te brojnih drugih zemalja, a među njima i stalni diplomatski predstavnik Svete Stolice u Republici Hrvatskoj. Njihov je domaćin bio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dok se za organizaciju pobrinuo Grad Jastrebarsko kojeg su predstavljali gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat te predsjednica gradskog vijeća Željka Kovačić, kao i gradski vijećnici.

Ono po čemu je Jastrebarsko najpoznatije, to su zasigurno Plešivica i njeni prekrasni vinogradi - dom brojnih jaskanskih vinara, autora brojnih vrhunskih i svjetskih poznatih vina i pjenušaca. Ovdje, osim autohtonih sorti grožđa kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj možete kušati i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina vrijednih jaskanskih vinara iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i puno šire. Upravo u vinogradima jednog od njih, iz kojeg se pogled pruža na predivan vinorodni plešivički amfiteatar koji svakoga ostavlja bez daha, održana je i ovogodišnja Diplomatska berba – manifestacija koja je 2010. godine potekla upravo iz ovog kraja. Ovogodišnju Diplomatsku berbu, petu po redu, otvorio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović: „Uvijek me veseli boravak u Plešivičko-okićkom vinogorju poznatom, ne samo po vrhunskim vinima sad već svjetskog glasa, već i po gostoljubivosti ljudi ovog kraja. Bilo mi je iznimno drago, uz gospodina Koraka i gospodina Novosela, gradonačelnika Grada Jastrebarskog, ugostiti naše prijatelje veleposlanike u Republici Hrvatskoj i sudjelovati u berbi čiji ćemo vrhunski rezultat zajedno i kušati za koju godinu“poručio je predsjenik Zoran Milanović.

„Nastavljamo s tradicijom Diplomatske berbe na Plešivici. To je jedan od događaja kojima se uvijek posebno veselimo i prilika da kušamo vina i arome koje u sebi sadrže esenciju plešivičkog kraja te da predstavimo izvorne jaskanske proizvode stranim veleposlanicima i drugim uvaženim gostima. Ujedno, to je i pozivnica za povratak u naš predivan kraj“, poručio je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel te nastavio: Diplomatska berba simbolizira uvažavanje tradicijskog i kulturnog nasljeđa, zajedništvo koje iskazujemo u berbi grožđa te povezanost i međudržavno prijateljstvo uz iskrene i prijateljske osjećaje, a to sve zajedno čini one osnovne, najznačajnije i temeljne ljudske vrijednosti. Ovom prilikom u ime svih Jaskanki i Jaskanaca zahvaljujem se predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što je prepoznao važnost ove lijepe tradicije po kojoj je Jastrebarsko jedinstveno u Hrvatskoj. Naš ponos su i svi naši vinari. Danas imamo zadovoljstvo biti u vinariji i vinogradu obitelji Korak, kojima ovim putem zahvaljujem na gostoprimstvu. Imanje na kojem se nalazimo dobar je primjer onoga što Plešivica i Grad Jastrebarsko mogu i znaju ponuditi. Običajne vrijednosti u kojima se očituje naša povijest, stoljećima duga tradicija vinogradarstva i vinarstva čiji su rezultat vrhunska, svjetski poznata i nagrađivana vina, gostoljubivost te vizionarska energija“.

Simboličnom rezidbom ove kasne sorte, berba se tako i na Plešivici privodi kraju. Uživajući u zajedničkom druženju i zelenilu jaskanskog krajolika, veleposlanici i ostali gosti pomogli su domaćinu u izuzetno dobroj berbi koja će rezultirati još jednom izvrsnom godinom plešivićkih vina. Vinogradi obitelji Korak u svojim trsovima čuvaju dugu povijest koja se pretače u svaku kapljicu, a suvremena filozofija proizvodnje od njih stvara vrhunska vina. „Mojoj je obitelji bila iznimna čast ugostiti ovako raznoliko i cijenjeno društvo. Iako su vina plešivičkog kraja već stigla do mnogih zemalja naših prijatelja veleposlanika, ili barem glas o njima, sada su imali priliku vidjeti, doživjeti i okusiti ono što ih čini posebnima – naše podneblje, našu tradiciju i viziju. Uz to, posebno smo uživali u prezentaciji naših lokalnih specijaliteta i kuhinje koju će se tek otkrivati. Veselimo se otvoriti prve boce ovogodišnje berbe!“poručio je domaćin berbe Velimir Korak.

Prije same berbe, veleposlanike je u perivoju dvorca Erdödy u centru Jastrebarskog dočekao  i pozdravio gradonačelnik Zvonimir Novosel, a tom prilikom predstavili su se i brojni jaskanski vinari koji su ponudili svoja vina na kušanje. Uz prigodni kulturno umjetnički program i nastup Instrumentalnog kvarteta Gouriena, veleposlanici su tako imali priliku degustirati vina koja nastaju u podrumima: Jagunić, Šoškić, D. Režek, R. Braje, Kolarić, Ivančić, Mladina, PZ Plešivica i Dobre Berbe. U svojem kratkom obraćanju, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što održavanje Diplomatske berbe polako prerasta u tradiciju te što je Grad postao prepoznatljiva destinacija: Iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas ovdje u perivoju dvorca Erdody, jednoj od najljepših jaskanskih veduta, ispred zdanja koje najduže čuva povijest Grada Jastrebarskog. Jaska je kraj marljivih i radišnih ljudi. U to ste se već i sami mogli uvjeriti dolazeći ovdje i primjećujući našu poslovnu zonu, brojne infrastrukturne projekte i razvoj gospodarstva što nas kontinuirano zadnjih godina stavlja u sam vrh najuspješnijih hrvatskih gradova. Istovremeno, mi nosimo i titulu ECO friendly grada, a uz gospodarski razvoj i održivost veliku pažnju posvećujemo našoj bogatoj kulturi, tradiciji i običajima. Dvorac Erdödy koji sam već spomenuo upravo ulazi u fazu obnove i veselimo se vidjeti ga uskoro u njegovom punom sjaju. Drago mi je da među vama danas vidim i one koji su nam već iskazali čast posjetom gradu i zadovoljstvo mi je ponovno vas ugostiti. Pozdravljam i sve goste veleposlanike kojima je ovo prvi susret s Plešivicom i Jaskom. Nema bolje prigode i ljepšeg perioda za posjet našem kraju od vremena berbe, kada bogate plešivičke vinograde možete doživjeti u punom sjaju. Prigoda je to i da se uvjerite u gostoljubivost naših ljudi, da upoznate tradiciju ovog kraja i kušate esenciju Plešivice – naša vrhunska, svjetski poznata vina. Hvala svim našim vinarima koji su vam to omogućili ovdje u perivoju, kao i udrugama Grada Jastrebarskog koje su prezentirale dio naše iznimne kulturne baštine te vas, vjerujem, zainteresirale za povratak na Plešivicu i otkrivanje drugih bogatstava našeg kraja“poručio je gradonačelnik Novosel i uz zahvalu svima poželio veleposlanicima da se ugodno osjećaju te da se i dogodine vrate u Jastrebarsko.

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 4°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!