Posjeti Jasku!

Izvrstan Žumberak Trail okupio rekordan broj trkača

Izvrstan Žumberak Trail okupio rekordan broj trkača

Ove godine u vrijeme održavanja turističko sportske manifestacije Žumberak trail 2018. zabilježen je rast dolaska i noćenja na području Jastrebarskog za 88% u odnosu na prethodnu godinu, 2017.

Rekordan broj trkača okupio je Žumberak Trail u svom premijernom izdanju. Utrka koja iza sebe ima dugu tradiciju i koja je godinama dominirala ljetnom sezonom trail trčanja, ali pod drugim imenom.

Jaskanski vinski treking prvo je iz trekinga (brdskog trčanja na neoznačenoj stazi) prerastao u trail (brdsko trčanje na označenim stazama), čime se znatno povećao broj sudionika, a potom se proširio i na okolno Samoborsko i Žumberačko gorje. Gotovo 750 prijavljenih trkača iz 13 zemalja svijeta nikako nije podatak za zanemarivanje, a dugogodišnja uspješna tradicija prepoznata je od strane ITRA-e (International Trail Running Association), pa se Žumberak Trail ove godine bodovao kao kvalifikacijska utrka za Ultra Trail du Mont Blanc, tzv. zlatni gral  svih trail utrka na koju se može prijaviti trkač ukoliko ima dovoljan broj skupljenih ITRA bodova.

Teške vremenske uvjete, sunce i visoku temperaturu, ponajviše su na svojoj koži osjetili sudionici najzahtjevnije dionice Žumberak Traila, onoj u duljini od 50 kilometara na kojoj  je nastupilo sedamdesetak najhrabrijih trkača. Na startu se u jutarnjim satima, u hladu šume Poljanica Plešivičkih nije dalo naslutiti koliko će vremenske prilike osunčati stazu mada su neki domaći trkači pretpostavljali što će ih čekati na prekrasnim brjegovima Samoborskog i Žumberačkog gorja. Najuspješniji trkači u cilj su utrčavali jedan za drugim u zaostatku od pokoje minute. Najbržem Pavlu Kruljcu iz Labina za 50 kilometara trebalo je 5 sati i 47 minuta. Za njim su stigli Damir Kligl te Hrvoje Vlašić, oba s vremenima ispod 6 sati. Prvi za njima, inozemni trkač, bio je Talijan Nazareno Salpistis koji je kroz cilj prošao za 6 sati i 19 minuta. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Sandra Juhaz koja je stazu prešla za 6 sati i 48 minuta ispred drugoplasirane Andrijane Šimić koja je za Juhaz kasnila pola sata, te trećeplasirana Danijela Horvat sa vremenom 8 sati i 50 minuta. Najviše simpatija i posebno najavljivana trkačica iz Malezije uveličala je svojim prisustvom Žumberak Trail. Egzotična Siti Hailwa Marjunit privlačila je pozornost na stazi, tamnoputa, sitna i nasmijana izdvajala se iz gomile trkača na startu. No, unatoč simpatičnosti i ustrajnosti nije uspjela nadvladati bregoviti žumberački kraj, te je na 28 km morala odustati.

U kategoriji na 25km koja se je jednako kao i kategorija od 50km, bodovala za ITRA bodove, najbolji su bili Hrvoje Pauković ispred Dinko Solića i Matej Janjića, dok je kod žena najbolja bila Maja Urban ispred Petre Kontić Katje Rajačić.

U kategoriji 15km najbolji kod muških je bio Željko Kezić, ispred Gorana Papeša i Ivice Čajka, a kod žena je prva do cilja došla Tea Faber, ispred Gabrijele Šalković i Zvonimire Štefičar.

U najlakšoj kategoriji od 8km, najbolji su bili Mario Poslek, ispred Mađara András Bakonyi i Nikole Antolića, dok je kod žena najbrže do cilja došla Maja Prahin Hotko, ispred Anita Štefić i Maje Lukić.

Organizatori iz Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme su iznimno zadovoljni ovogodišnjom utrkom. Rekordan broj trkača iz rekordnog broja zemalja govori o tome da su trkači počeli ovaj kraj i ovu utrku prepoznavati kao događanje koje se svakako treba staviti u godišnji plan utrka i nikako sa njega ne treba izostati. Popunjeni smještajni kapaciteti u vrijeme ove utrke u cijelom gradu Jastrebarskom i okolici, već nekoliko dana prije utrke dovoljno govori koliko je ova manifestacija važna i bitna turistički i ekonomski za grad Jastrebarsko. Za organizatore je ova utrka pokazala da su sposobni organizirati ovakvo jedno veliko događanje i da se zasluženo nalaze na trkačkoj karti Svijeta. Ovo događanje podržao je grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija, potporu su mu pružile i gradska i županijska turistička zajednica, a posebno se financira i od gradske i županijske sportske zajednice. Organizatori se zahvaljuju svim pokroviteljima i sponzorima na podršci, te se obavezuju da će ova utrka iz godine u godinu biti sve bolja i bolja, te će služiti ne samo za sportsku, nego i turističku promociju grada Jastrebarskog i Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje.  

Nazad

Panoramska šetnja

Ne propustite!

Ostala događanja

Vrijeme u Jaski

  • 1°C
  • Potpuno oblačno
  • Vj. 0km/h JJI
  • Vl. 96%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Google+ Twitter Facebook You Tube

Pratite nas i na društvenim mrežama!