Posjeti Jasku!

Martinje proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom

Martinje proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom

Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska dobio je Rješenje od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa...

Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska dobio je Rješenje od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa imaju svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra u smislu članka 9. stavka 1. alineje 2. „Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“.

Iz Kulturnog centra sv. Marin – Hrvatska izuzetno su zadovoljni te su čestitali svojim suradnicom na podršci i suradnji u očuvanju ove tradicije. „Nadamo se da će zapis Martinja u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine pridonijeti još boljem povezivanju martinskih mjesta i čuvanju svetomartinske baštine te njezinom još snažnijem promicanju u kontekstu europskoga Kulturnog itinerera Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, izjavili su iz Centra, a prenosi Zagorje.com.

Martinje kao blagdan, kada mošt prelazi u mlado vino ugradilo se u puk

Himnom “Došel je došel Sveti Martin”, vinskim zapovjedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavlja se ceremonijalni čin krštenja mošta. Priređivanjem martinjskih veselica i pajdašija uz “simboličnu” martinjsku gusku s mlincima, mlado vino, kesten pucavec, mošt rezanec i druge dobrote, štuju se običaji, nastavlja tradicija te iskazuje i očituje gostoljubivost, ističu iz TZ Svetog Martina.

Tako je Martinje postalo kulturno dobro zahvaljujući Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska i Gradu Dugo Selo.

Izvor / foto: Facebook: Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska; HRturizam.hr 

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Ne propustite!

Ostala događanja

Vrijeme u Jaski

  • 21°C
  • Vj. 3km/h
  • Vl. 40%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!