Posjeti Jasku!

Otvorena izložba Šumsko carstvo iz zbirke Lovačkog muzeja u Zagrebu

Otvorena izložba Šumsko carstvo iz zbirke Lovačkog muzeja u Zagrebu

U organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Lovnog ureda Jastrebarsko, Turističke zajednice grada Jastrebarskog i Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko jučer je u prostoru podruma Žitnice otvorena izložba Šumsko carstvo iz zbirke Lovačkog muzeja u Zagrebu.

Izložbu je svečano otvorila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak koja je naglasila važnost lovaca u očuvanja prirode i životinja koje obitavaju u njoj te je istaknula edukativni karakter ove izložbe.

Također, na otvorenju su se prisutnima obratili i zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog Stipe Bučar, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić te kustosica Gradskog muzeja i galerija Jastrebarsko Jelena Škrabe koja je ukratko opisala povijest jaskanskog lovstva koja se veže uz grofa Stjepana Erdody-a.

Direktorica turističkog ureda Ivana Herceg naglasila je važnost povijesti i tradicije lovstva u sadašnjem životu Jaske, podsjetila na nekada razvijeniji lovni turizam te izrazila zadovoljstvo  odličnim odazivom školskih grupa koje će u narednih devet dana posjetiti izložbu.

Posebna atrakcija na otvorenju bili su živi jastreb kokošar i suri orao u vlasništvu Stjepana Keniga, sokolara.

Podsjećamo, izložba će biti otvorena u periodu od 10. 04. do 18.04.

Na izložbi su postavljeni eksponati Lovačkog muzeja iz Zagreba, uglavnom dermo preparati više vrsta životinja koje obitavaju u Hrvatskoj, od kojih je većina divljač. Eksponati su u prirodnoj veličini, a zahvaljujući Šumarskom institutu Jastrebarsko postavljeni su u ambijent koji vjerno dočarava staništa u kojima divljač obitava. Izložba je podijeljena na poljsko/nizinsko, šumsko/brdsko te vodno/močvarno stanište sa životinjama koje obitavaju na njima.

Izložba je proširena plakatima i panelima edukativnog sadržaja vezanim uz lovstvo, ali i zaštitu prirode i životinja.

Turistička zajednica grada Jastrebarskog izdala je i prigodan letak na kojem se nalazi kratak tekst o grofu Stjepanu Erdody koji je osnovao prirodoslovni muzej u Jastrebarskom i obogatio floru i faunu perivoja Erdody te informacije o životinjama koje obitavaju na navedenim staništima kao i zanimljivosti vezane uz njih. Letak se besplatno dijeli u Žitnici.

Pozivamo sve zainteresirane građane (odrasle i djecu) da dođu na besplatni vođeni razgled ove edukativne izložbe u vremenu:

Stručne razglede voditi će lovci iz Lovnog ureda Jastrebarsko Marinko Šebečić, Slavoljub Marčićev, Josip Bereček, Hrvoje Bereček i Nino Perušić.

 

Nazad

Panoramska šetnja

Vrijeme u Jaski

  • 8°C
  • Djelomična naoblaka
  • Vj. 0km/h SI
  • Vl. 66%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Google+ Twitter Facebook You Tube

Pratite nas i na društvenim mrežama!