Posjeti Jasku!

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U subotu 10. listopada, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano je uz zvuke violine, otvorena prva boca mladog vina Portugisca Selection, koji je predstavila udruga vinara Portugizac Plešivica.

Događaj se održao u suradnji s domaćinima poznate vinske kuće Witrina u Vlaškoj ulici 7 u Zagrebu, uz preporučene mjere Stožera civilne zaštite. Bila je to ujedno prilika da vinari udruženo najave svoj nastup na nadolazećim tradicionalnim manifestacijama.

Ovo je prva takva svečana i promotivna aktivnost udruge Portugizac Plešivice, a ove će se godine njihova vina moći kupiti i degustirati tijekom nadolazeće manifestacije “Kesteni i portugizec”, koja se tradicionalno održava uz potporu Grada Zagreba 17. i 18. listopada na Bundeku, te na Danima hrane i tradicijskih proizvoda u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji će se održati od 24. do 25. 10. na glavnom zagrebačkom Trgu u sklopu kojeg će se predstaviti i članovi Udruge Portugizac Plešivica sa Festivalom portugisca.

„Pozivamo sve ljubitelje mladog vina i domaćih tradicionalnih proizvoda da nam se pridruže tijekom nadolazećih manifestacija i uživaju u jeseni” - najavio je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica, istaknuvši da su prošle godine pokrenuli pilot projekt zajedničke proizvodnje Portugisca Selection kako bi se na tržištu istaknuli s prepoznatljivim proizvodom s ondašnjih najboljih amfiteatara.

Sveprisutne je pozdravila i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je istaknula da je ovo bila specifična godina po svemu, ali posebna po odličnom Portugiscu Selection- pitkom, mladom vinu koje se odlično sljubljuje s kestenjem, sirevima te jelima od mesa i divljači. Stoga u njemu u jesen treba uživati.

Josip Kraljičković, pročelnik odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, osvrnuo se na prve početke promocije Portugisca Plešivica: „Prošlo je 20 godina od prve promocije Portugizac Plešivica, robne marke vina Zagrebačke županije. Čestitam udruzi i proizvođačima što su izdržali i što i danas na ovako dostojanstven način promoviramo Portugizac Plešivica. Čestitam organizatorima i želim im puno uspjeha, posebice našim vinarima u prodaji vina. Zagrebačka županija kao i svih ovih godina do sada, ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i vinogradarstva te promociju vina i vinara. To će nastaviti i ubuduće i zato živjeli uz Portugizac Plešivica!“

Tomislav Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede osvrnuo se na dobre primjere prakse udruživanja vinara uz mogućnost povećanja količine i kvalitete te modernizaciju vinograda i vinarija za što su im na raspolaganju značajna sredstva nacionalnog proračuna te EU sredstva.

Među visokim uzvanicima i brojnim medijima na događaju su prisustvovale i osobe iz javnog života, Mislav Togonal voditelj i urednik popularne emisije ’Otvoreno’ na HTV-u, Morana Zibar lovkinja iz HRT-ovog kviza „Potjera“, Sandra Rončević poznata gastro blogerica - O slanom i slatkom: o svemu, Domagoj Jakopović – Ribafish hedonista i jedan od voditelja RTL – ove emisije 3, 2, 1 – kuhaj!, Časlav Matijević riječki mastechef te Antonella Malis operna diva, sopranistica, koja je tom prigodom prisutne počastila i elegantnom glazbenom poslasticom.

Prema predaji, portugizac se na brežuljcima Plešivice njeguje od početka 19. stoljeća. Portugizac je suho vino, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i prepoznatljive svježine ali ima i potencijal za odležavanje u bocama. Mlado vino može se kupiti već za 30 kuna.

Priopćenje za medije: Udruga Portugizac Plešivica

Fotografije: Vedrana Orlović

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 4°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!