Posjeti Jasku!

Svetom Duhu na čast

Svetom Duhu na čast

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko poziva Vas na poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" Petak, 7. lipnja 2019. u 20 sati Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ’’Javor’’, profesori Glazbene škole Jastrebarsko, glumci Kazališta Škrabe i gosti iznenađenja.

Poetsko-glazbeni program "Svetom Duhu na čast" održat će se već devetu godinu zaredom u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog, uoči blagdana Duhova. Svake godine program "Svetom Duhu na čast" u taj mali biser crkvene arhitekture privlači sve veći broj posjetitelja, ljubitelja poezije i klasične glazbe, od kojih mnogi tada prvi put zakorače u ovu jaskansku kapelu.

Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom spominje se već 1346. Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom Svete obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

Kako bismo oživjeli ovaj prekrasni prostor i uoči blagdana Duhova skrenuli pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada, i dalje ćemo razvijati i obogaćivati program ovih poetsko-glazbenih večeri koje su postale zaštitni znak jaskanske kulturne scene. Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.

 

Veselimo se Vašem dolasku!

Nazad

Panoramska šetnja

Vrijeme u Jaski

  • 10°C
  • Vj. 2km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!