Posjeti Jasku!

Vinsko ocjenjivanje Portugieser du Monde

Vinsko ocjenjivanje Portugieser du Monde

Vinsko ocjenjivanje Portugieser du Monde organizirano je ove godine po sedmi put od strane časopisa za gastronomiju i vino - Pécsi Borozó. Stručnjaci iz Indije, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Italije, Velike Britanije, Poljske, Srbije i Mađarske, tražili su 26.travnja šampione u četiri kategorije: svježi portugizer iz berbe 2018, starije berbe od sorte portugizera, kupaže sa minimum 50% portugizera i specijalna vina (rose, pjenušci, desertna vina).

Ocenjivanje u vinariji Bock u Vilaniu obuhvatilo je 102 vina iz šest zemalja koji su se nadmetali za titulu šampiona te za zlatne i srebrne medalje.

Broj prijavljenih vina po zemljama:

Mađarska 56 54.90%

Hrvatska 16 15.69%

Njemačka 10 9.80%

Slovačka 8 7.84%

Austrija 7 6.86%

Srbija 5 4.90%

Ukupno 102 100,00%

Prema riječima Jozefa Kosarke, predsjednika žirija i vinarskog akademika, ovogodišnje ocjenjivanje bilo je izuzetno uzbudljivo, jer su stučnjaci dobili mogućnosti kušati puno odličnih vina, ali sudci su bili izuzetno strogi, jer su se medalje mogli dodijeliti samo do pedeset posto vina.

Champion Avards 2019:

Šampion u kategoriji mladih portugizera:

GÜNZER CSALÁDI BIRTOK Portugieser 2018 (Vilanj, Mađarska)

WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2018 (Thermenregion, Austrija)

Šampion u kategoriji za starije berbe sortnih vina iz portugizera:

WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2017 (Thermenregion, Austrija)

Šampion za kupaže sa najmanje 50% portugizera:

LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Redy 2018 (Villanj, Mađarska)

U kategoriji vinskih specijaliteta žiri nije dodijelio titulu šampiona. Na ovogodišnjem Portugieser du Monde pored 4 šampiona, dodeljeno je 17 zlatnih i 29 srebrnih medalja.

Tablica medalja po zemljama:

Mađarska 2 šampiona, 9 zlata, 19 srebra

Austrija 2 šampiona, 4 zlata

Slovačka 2 zlata, 2 srebra

Hrvatska 1 zlato, 4 srebra

Njemačka 1 zlato, 4 srebra

Svečana dodjela nagrada održana je 27. travnja na Sveučilištu u Pečuhu, gdje su dr. Zolt Pava, gradonačelnik Pečuha, glavni pokrovitelj događaja, Zoltan Madaradnik magazina Pécsi Borozó, predali nagrade najboljim vinarima.

Nakon predaje šampionskih plaketa i diploma koje je dizajnirao pečuški mladi umjetnik Kornel Leyer, zainteresirana publika je mogla kušati vina oko 20 vinarija koje su se predstavile na ovom događaju. Pored vinarija iz Vilanja, u Pečuh je došlo i pet vinara koji su predstavljali Udrugu vinske regije Plešivica u Hrvatskoj. Na mini festivalu degustacije Portugieser du Monde prisustvovalo je oko 200 ljubitelja vina.

Organizator Portugieser du Monde je magazin gastronomije i vina Pecsi Borozo, ovogodišnji glavni partner za suradnju je 70-godišnji Istraživački Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta u Pečuhu, dr. Zolt Pava, gradonačelnik Pečuha. Sponzori programa su Općina grada Pečuha i vinska regija Vilanj, ali među sponzorima su kulturna četvrt Zsolnay, Tenkes Wine Region Development, Vinarija Bock, Vinarija Joo, Teleky BBQ, Restoran Marica i Travel4You.

U Mađarskoj je  sudjelovalo 12 vinara - podruma sa Plešivice sa ukupno 16 vina.

U vrlo strogim uvjetima ocjenjivanja i dodjele medalja naša vina osvojila su ukupno 5 medalja od toga 1 zlato, 4 srebra  

Zlato je osvojio portugizac vinara Franje Gregorić iz Vlaškovca dok su srebrna odličja osvojili portugisci Mladina d.d., Krešimira Ivančić, PZ Plešivica i Danijela Golubić.

Na samom festivalu 27.4.2019 bilo je nazočno 5 vinara sa svojim vinima i to PZ Plešivica, Jurkovac Ivica, Drgutin Ciban, Željko Vukoder i Željko Gregorić’’

Žiri:

Sumita Sarma (India)
Ole Udsen (Denmark)
Marlene del Olmo (Mexico)
Omar Barbosa (Mexico)
Michael A. Schaefer (USA)
Róbert Csévári (Serbia)
Pier Paolo Lorieri (Italy)
Michal Kiss (Poland)
Sue Tolson (UK)
Dániel Ercsey (Hungary)
József Kosárka (Hungary)
László Hevér (Hungary)
Róbert Tamás (Hungary)
Zsolt Gere (Hungary)

Nazad

Panoramska šetnja

Vrijeme u Jaski

  • 0°C
  • Vj. 0km/h
  • Vl. 0%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Google+ Twitter Facebook You Tube

Pratite nas i na društvenim mrežama!