Posjeti Jasku!

Jastrebarsko

Udruge

Vinske udruge

Udruga vinara Plešivičke vinske ceste

Okuplja četrdesetak članova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je osnovna djelatnost vinogradarstvo i vinarstvo. Cilj osnivanja ove udruge je međusobna suradnja vinara Plešivičke vinske ceste, razmjenjivanje iskustava o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina te njihovi zajednički nastupi na manifestacijama i brojnim sajmova u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Vinari Plešivičke vinske ceste imaju različite ponude, od samo degustacije vina do ugostiteljske ponude i ponude smještaja. Članovi se bave proizvodnjom brojnih vinskih sorti. Od autohtonih su prisutne sorte Portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, a na na strmim obroncima Plešivice svoj drugi dom su pronašle i svjetski poznate sorte vina poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog bijelog i sivog pinota. Pojedinci iz udruge iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire. Predsjednik Udruge vinara Plešivičke vinske ceste je Franjo Kolarić, a zamjenik je Zvonimir Tomac.


Udruga Portugizac Plešivica

Najpoznatija sorta vina u jaskanskom kraju je portugizac s Plešivice, a ovdašnji vinari okupljeni su u Udrugu portugizac Plešivica, na čelu sa predsjednikom Damirom Režekom iz Plešivice. Udruga je osnovana još 1999. godine i broji 35 članova, a članovi zajedno godišnje dobiju oko 100.000 litara Portugisca. Dosad su imali jednoobraznu županijsku etiketu za robnu marku, ubuduće će vjerojatno svaki vinar imati svoj dizajn, samo će zajednička biti markica Udruge, poput IQ oznake u Istri. Zagrebačka županija prije nekoliko godina ustanovila je i svoju robnu marku za portugizac, s posebnom etiketom.

Portugizac crni je sorta koja se uzgaja na tradicijski način na obroncima Plešivice. Prema predaji, portugizac se u jaskanskom kraju njeguje od početka 19. stoljeća kada su na području Jastrebarskog bili Francuzi, tzv. Napoleonova Ilirija.

Portugizac je suho vino, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma, blage trpkoće i ugodne svježine. Valja reći da portugizac ima i potencijal za odležavanje u boci pa tako neke boce već odležavaju 15-ak godina. Pije se rashlađeno na 14 stupnjeva Celzijusa. Odlika je portugisca svježina i voćnost, osjete se jagode, maline, kupine, višnje, trešnje; s manjim je postotkom alkohola. Kako je jedan od simbola jeseni i prvih plodova tog doba, odlično prija uz tek dozrele pečene kestene, ali i uz sezonske krvavice, patku, gusku, nareske, gulaše (i od divljači) te brudet. Predsjednik Udruge Portugizac Plešivica je Damir Režek. 

Fotogalerija

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Ne propustite!

Ostala događanja

Vrijeme u Jaski

  • 12°C
  • Vj. 0km/h
  • Vl. 95%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!