Posjeti Jasku!

Što vidjeti

Perivoj dvorca Erdödy

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, kojeg se nastanak veže za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, svojim se strukturno-kompozicijskim značajkama velikim dijelom naslanja na pokret oblikovanja pejzaža, iniciran u Engleskoj tijekom 18. st.. Perivoj svojim postojanjem i vlastitom florom značajno doprinosi bogatstvu biološke i ekološke raznolikosti Jastrebarskog kraja. Perivoj je stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture. Oblikovan je u slobodnom stilu i predstavlja nastavak na prirodnu šumu, koja i danas zauzima zapadno područje parka. Od autohtonih elemenata ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Impozantne su skupine starih visećih smreka, ariša i šumskog bora. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy. Nasuprot dvorca smjestila se je stara Žitnica, ispred koje je osvanuo i lijepo ozelenjeni plato.

Park je odnedavno dobio svoj novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice čime je postao idalno mjesto za večernje romantične šetnje, dajući novi sjaj stoljetnim stablima. Perivoj je preuređenjem ponovno probuđen nakon mnogo godina te tako postao idealna lokacija za stalna ili povremena događanja tematski povezana s kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima Jastrebarskog i njegove okolice te njihovom, turistički kao i kulturno zanimljivom interpretacijom. Perivoj sada nudi i mogućnost za igru, rekreaciju i različite vidove baštinske edukacije.

Žitnica

Jaskanska Žitnica danas je sastavni dio Erdodyevog perivoja, a vjerojatno je sagrađena 1549. kad je Petar Erdody uz pomoć građana trgovišta s kojima je bio u dobrim odnosima, gradio staju i štagalj kraj dvorca. Zahvaljujući ovlastima suca jaskanskog trgovišta, petar Erdody je 1552. izvršio već građevinske zahvate na proširenju dvorca te je završio gradnju susjednih zgrada.

Iz opisa dvorca iz 1691. poznato je da je u to vrijeme tamo bio sazidan mlin pred gradom pa i zbog toga znamo da žitnica za spremanje žita sigurno nije bila daleko. u to vrijeme vlasnici dvorca bili su braća Juraj i Kristofor Erdody. Od gospodarskih zgrada nova staja, vrtlareva kuća i nova žitnica pripadale su Juraju i Kristoforu, a stara staja, upraviteljska kuća i nova žitnica njihovom bratiću Aleksandru.

Tijekom obnove Žitnice, na objektu su izvedeni zidarski i fasaderski, stolarski, bravarski, staklarski, sobosliksrsko - ličilački radovi te klesarski i restauratorski radovi. Obavljeno je potrebno rušenje i odstranjivanje propalih djelova objekta. Zatim je nanovo nanešena žbuka na vanjskoj površini te na unutrašnjoj površini. U okviru stolarskih radova ugrađen je 41 prozor, a popravljena su i vrata. Zatim je uslijedila izrada i montiranje rešetki na prozorima te postavljanje stakala i snjegolovaca.

Danas, nakon potpune obnove, Žitnica koju sada možete posjetiti, okružena zelenilom perivoja i u blizini dvorca Erdody, idealan je prostor za održavanje kulturnih, gospodarskih i turističkih manifestacija.

Fotogalerija

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 10°C
  • Vj. 5km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!