Posjeti Jasku!

DANI VINA 2023

DANI VINA 2023

Jaska slavi 30 godina održavanja Dana vina

Spajajući prošlost i sadašnjost jaskanskog kraja, Dani vina najznačajnija su lokalna manifestacija kojom se ponose Jaskanci, ali i sami vinari.

Ove će se godine održati u svom izvornom terminu, nakon berbi, od 29. rujna do 1. listopada u perivoju dvorca Erdödy.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Baš poput grožđa, Dani vina su sazrijevali svih ovih godina, prolazeći različite faze, da bi se nakon punih 30 godina polako vraćali svome izvornom obliku. Stopljeni s veličanstvenom prirodom jaskanskog kraja, proslavit ćemo kraj berbe kao najznačajnijeg dijela godine u vinogradu, a vrijedni vinari predstavit će rezultate svoga rada.

Ono po čemu je Jastrebarsko poznato svakako je Plešivička vinska cesta koja je otvorena još 2001. godine. Ukrašava je pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija, no ponajprije ljubazni domaćini. Vina Plešivice iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire te se nalaze na vinskim kartama najprestižnijih restorana. Na Danima vina ove će godine sudjelovati 14 vinara, Josip BrajeRobert BrajeKrešimir IvančićŽeljko GregorićVinarija JagunićFranjo KolarićPodrum MladinaStjepan SirovicaSiniša ŠoškićTomac & BajdaDobra berbaRJ WineryVinarija Šember i Vinarija Kurtalj. Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će tako degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka.

Za glazbeni su program zaduženi Neno Belan & Fiumens koji će publiku zabaviti u petak, 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins  koji nam stižu u subotu, 30. rujna i Gazde koje će u nedjelju, 1. listopada s omiljenom publikom također proslaviti 30. rođendan.

PROGRAM

PETAK, 29. RUJNA 

17:00 – Vinska radionica Crni pinot by Siniša Lasan
Vina Josip Braje, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Jagunić, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vinarija Kurtalj, Vinarija Tomac, Vinarija Šember, Vinarija Sirovica, Podrum Mladina 

18:00 – Gastro predstavljanje Jaska na tanjuru pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Jastrebarsko
sudjeluju restorani: Patron, Princess, K Lojzeku, Kuna, Ivančić, Karlo, Šumski dvor, Hollyfood, Barbara, Repro eko, Klet Poljanice, Planinarski dom Žitnica, Lenalux, Vinogradarska kuća Braje  

19:00 – Acoustic duo Maja Volarić i Robert Prežgaj


21:00 – Neno Belan & Fiumens (ulaz slobodan) 

SUBOTA, 30. RUJNA

 16:00 – Vinska radionica Rosé pjenušci by Ines Matić Matešković
Vinarija Tomac, Vinarija Korak, Vinarija Šember, Vinarija Jagunić, Kolarić Coletti, Vino Gregorić, Vinarija Griffin Ivančić, Vina Robert Braje, Dobra berba


18:30 – vinska radionica Macerirana / jantarna vina by Darko Lugarić
R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj, Vinarija Šoškić


19:00 – Poncije #pncj + Marta Gabriella (Violina)

20:00 – Vinska radionica Paint & wine by Karla Ban
Vino Sirovica, Vina Josip Braje

21:00 – Matija Cvek & The Funkensteins (ulaz slobodan) 

NEDJELJA, 1. LISTOPADA 

16:00 – Vinska radionica Vino & sir by Antonio Gregorić
Vinarija Korak, Podrum Mladina, Vinarija Gregorić, Vinarija Kurtalj, Vinarija Šember, Sirana Šestak


16:00 – Kulturno – umjetnički program 30 godina Dana vina


18:30 – Vinska radionica u čast Zvonimiru Tomcu by Tomislav Tomac & Klaudio Jurčić
Vinarija Tomac


20:00 – Vinska radionica Paint & wine by Karla Ban
Tomac & Bajda, Dobra berba


20:00 – Gazde (ulaz slobodan) 

Ulaznice za vinske radionice: https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/

Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Euroherc, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Go2Digital i Gospodari svjetla.

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 7°C
  • Vj. 2km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!