Pjenušci

Plešivica
Jastrebarsko

Plešivica

 

Plešivica je podregija Središnje bregovite Hrvatske. Obuhvaća vinogorja: Samobor, Plešivica–Okić, Sveta Jana, Krašić i Ozalj–Vivodina

Uzgoj vinove loze na ovom području započeli su Tračani i Kelti prije naše ere. Vinogradi su posađeni na tlima nastalima prije 1,8 milijuna godina. Klima je umjereno kontinentalna s oborinama čiji je raspored tijekom godine odličan za uzgoj vinove loze.

U takvim uvjetima vrhunski su se snašle ponajbolje svjetske sorte rajnski rizling, crni pinot, chardonnay i sauvignon i prekrasno dopunile tradicijski austrougarski sortiment.

Vinogradari i vinari odlično su obrazovani za uzgoj loze i proizvodnju vina, a dodatna znanja stječu redovitim putovanjima po najboljim vinskim regijama Europe i svijeta.

S Plešivice već više od 30 godina stižu ponajbolji hrvatski pjenušci, a tijekom posljednjeg desetljeća vinari su se smjestili na svjetski vrh jantarnim, dugomaceriranim bijelim vinima.

VINARI
PLEŠIVIČKIH PJENUŠACA

Franjo Jambrović (1926.– 2006.) zaslužan je za to što su plešivički pjenušci najbolji u Hrvatskoj, a i šire.

Pjenušcem Zlatni perlan začeo je 80-ih godina prošlog stoljeća modernu eru proizvodnje pjenušaca klasičnom metodom druge fermentacije u boci.

Pjenušci & šampanjci

 

PJENUŠCI su vina s povećanom količinom ugljikova dioksida koji je nastao drugom fermentacijom u boci ili tanku, a vinu daje posebnu svježinu. Vina kojima je ugljikov dioksid dodan mogu se nazivati pjenušavima, ali ne i pjenušcima.

ŠAMPANJCI su pjenušci samo iz francuske regije Champagne, proizvedeni po strogim pravilima koja je propisao Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), udruženje uzgajivača grožđa, proiuzvođača vina i trgovaca.

PJENUŠCI SU POPUT LJUDI

Teško je ljude svrstati u kategorije po karakteru, a nije lako ni pjenušce. No, četiri su osnovne kategorije, pjenušci s duhom, sa srcem, s tijelom i s dušom. Svaka se pije u drugoj prilici ili uz drukčije jelo.

1. S duhom
Lagani i osvježavajući, idealan aperitiv i osvježenje, ružičasti su savršeni uz jagode.

2. S tijelom
Bijeli od crnog grožđa, pristaju sirovim školjkama i jelima od bijele ribe i bijelog mesa.

3. Sa srcem
Odležani pjenušci su za svečane prilike i laganija jela od crvenog mesa.

4. S dušom
Pjenušci od najboljeg grožđa i iz najboljih godina odlični su uvijek kad su pri ruci.

BIJELO VINO I OD CRNOGA GROŽĐA

Pjenušci se uglavnom rade kao bijeli ili ružičasti, bez obzira koriste li se samo bijele sorte grožđa ili i crne. Posebne oznake na etiketama blanc de blancs (bijelo od bijeloga) ili blanc de noirs (bijelo od crnoga) imaju ako su samo od bijelog chardonnaya ili samo od crnog pinota. Sorte se, naravno mogu miješati kako proizvođač želi.