Posjeti Jasku!

Plešivička jantarna vina među najboljima u Hrvatskoj

Plešivička jantarna vina među najboljima u Hrvatskoj

Vinari iz Jastrebarskog i Plešivice visoko podižu ljestvicu kad je riječ o nagradama koje učestalo stižu za njihova vina. Među jantarnim vinima istaknuli su se Vinarija Kolarić i R&J Boutique Winery.

Za svoj Coletti Amfora Pinot grigio 2018. i Coletti Neuburger 2018. Franjo Kolarić osvojio je srebrnu nagradu, dok je Marijan Jalšovec iz R&J Boutique Winery iz Svete Jane nagrađen broncom.

Na prvo ocjenjivanje jantarnih vina pristiglo je 36 uzoraka iz cijele Hrvatske, od Baranje do Korčule, a najboljom je proglašena Malvazija Unica 2019. Marina Markežića Kabole iz Momjana.

Ocjenjivali su enolozi dr. sc. Ivana Vladimira Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i samoborski vinar, proizvođač bermeta Antun Filipec, sommelieri Darko Lugarić i Tomislav Zdunić, Žarko Stilin iz udruženja Kvarner Wines te Ivan Dropuljić, osnivač i direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb vinocom.

Amber Wines organizirali su Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. To je šesto specijalizirano ocjenjivanje, nakon ružičastih vina Drink Pink, mješavina crnih sorata Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-boxu te bijelih mješavina White Blend.

Jantarna vina rade se od bijelih sorata onako kako nastaju crvena: produženom maceracijom, odnosno namakanjem kožica bobica u moštu pa vinu danima, mjesecima ili dulje od godine, ovisno o viziji vinara. Tamnije su boje, snažnijeg mirisa, punijeg tijela i izraženije strukture i poslužuju se uz jaču hranu nego "obična" bijela, a često se uživa i u njima samima.

Nazad

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 7°C
  • Vj. 0km/h
  • Vl. 90%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!