Posjeti Jasku!

Jastrebarsko

Povijest

Povijest stara više od 750 godina

Jastrebarsko je dobilo ime po jastrebarima, srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica, jastrebova i sokolova. Mjesto od davnine u svom grbu ima jastreba.

Prvi put se spominje 1249. kao ''Zemlja Jastrebarska'' i gradsko naselje ''forenses de Jastraburcza'' u ispravi bana Stjepana, kojom se tvrđavi Podgorske županije vraćaju otuđene zemlje. Od tog naziva došao je i danas popularni skraćeni naziv grada – Jaska.

Na molbu stanovnika kralj Bela IV. dodijelio je Jastrebarskom 12. siječnja 1257. povlasticu ''slobodnog kraljevskog trgovišta'', koja je gotovo 600 godina bila osnovni pravni dokument na temelju kojeg su građani mogli očuvati svoje sloboštine od feudalaca. Kasnije su je potvrđivali i drugi vladari, a danas se čuva u Gradskom muzeju. Na život i razvoj grada u povijesti utjecali su i vlastelini Erdödy koji su imanja u Jastrebarskom imali od 1519. do 1848. godine. Dvorac obitelji Erdödy u gradskom parku nedaleko centra Jastrebarskog najstarije je zdanje u gradu. Revolucijom 1848. godine završilo je feudalno razdoblje u povijesti jastrebarskog vlastelinstva i trgovišta i počelo neko novo doba...

Na prošlost i trgovačku tradiciju Jaske još ponegdje u gradu podsjećaju ukrasni prozori i konzole starih gradskih kuća među kojima ima i drvenih te neki finije ornamentirani kućni ulazi.

I danas je Jastrebarsko središte šireg područja kojeg čine općine Krašić, Žumberak, Pisarovina i Klinča Sela te samo Jastrebarsko koje je status grada dobilo 1995.

Fotogalerija

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 1°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!