Posjeti Jasku!

Jastrebarsko

Udruge

Ostale udruge

Etno udruga "Sveta Jana"

Etno udruga "Sveta Jana" bavi se zaštitom kulturne baštine i promicanjem etno, turističkih, privrednih i ekoloških vrijednosti svetojanskog kraja i okolice. Nastala je 2002. godine na temeljima već davno ugašenog "Turističkog društva Sveta Jana" čije se neke ideje vodilje žele promicati i u ovoj novoj udruzi. „Na svjetla pozornice“ udruga je stala prvi put 2002. godine, na štandu za blagdan Svete Ane, na Janinovo, koje je bilo i ostati će glavni izlog za promociju i prezentaciju "proizvoda" udruge.

Etno zbirka je tematski podijeljena u četiri cjeline: družinska iža, pinjica, poljodjelstvo i narodne nošnje. Najstariji eksponat u Etno zbirci su preše za grožđe iz 1827. godine, a jedan od najvažnijih eksponata je tkalački stan.
U suradnji sa Turističkom zajednicom grada Jastrebarsko izdane su razglednice Svete Jane kojih nije bilo unazad 20 godina, zatim predstavljen je "Svetojanski rupček", "Svetojanska kupica", vrč za vino, rashlađivač za vino, replika octenke sa svetojanskim grbom te keramičke posude za pečenje kuglofa u tri različite veličine. Najveći i do tada najobimniji posao je bio izdavanje ljetopisa „Svetojanskim krajem“. To je prva kvalitetnija tiskovina i pisana riječ o svetojanskom kraju, udrugama, ljudima i događajima, koja je izašla iz tiska nakon gotovo 30 godina "sušnog perioda" te će ostati za budućnost, kao dio jednog vremena koji su zabilježili entuzijasti i prijatelji Svete Jane perom i slikom. Nakon toga je izdan još jedan ljetopis “Svetojanskim krajem 2”.
Uz dobru logističku pripremu, ideju i s puno htijenja i želje, u proljeće 2007. godine, pristupilo se najvećem projektu u kratkoj povijesti postojanja Etno udruge, restauraciji, obnovi i ponovnoj izgradnji Godrijanovog mlina, na potoku Draga, na istome onome mjestu gdje je mlin kao takav i radio do 1927. godine, kada ga je uništila poplava. Obnova je uz pomoć grada, donatora i prijatelja udruge te uz izuzetan trud članova, nadzor i stručnu pomoć g. Zvonimira Celinšćaka, svečano otvorena, tj. mlin je pušten u rad 25.08.2007. godine. Već prilikom obnove mlina, udruga je dobila na korištenje zemljište iza mlina uz sam potok na kojem je potom udruga napravila rekonstrukciju autentične drvene kuće svetojanskog kraja koja je postala „Mlinareva iža“ te zajedno s mlinom stvara jedinstvenu cjelinu koja se u potpunosti uklapa u krajolik. Otvorenje ovog velikog projekta koji unutar sebe ima i originalnu krušnu peć za pečenje kruha iz brašna samljevenog u mlinu, održalo se 2009. godine.

Kontakt: 00385 1 98 9291 639 (Jasnica Vojvodić)

Učenička zadruga Grozdek

U sklopu škole od 2002. djeluje Učenička zadruga ’’Grozdek’’ koja okuplja sekcije vezilja, keramičara, pčelara, posjeduje etno-zbirku, a njezini se članovi bave i izradom nakita te kućnom radinošću. Cilj zadruge prije svega je učiti djecu praktičnom radu, promovirati tradiciju i zavičaj te brigu o okolišu.

Zelena livada

Zelena livada je društvo starih pučko-pastirskih igara i vještina. Na današnjem terenu «Zelene livade» postoje mnoge zanimljivosti koje će služiti svima koji vole prirodu, sport i stare, tradicionalne običaje u novom ruhu.

Teren „Zelene livade“ pružiti će Vam mir i toliko potreban odmor od svakidašnjeg stresa u netknutoj prirodi. Starijima da krijepe svoje dane, a mladima da obogaćuju život staro-novim, tradicionalnim vrijednostima.
Pastirske igre su: prasičkanje, kozanje, hodanje na štakama (štulama), gađanje iz praćke, luka i strijele, penjanje po štriku i drvetu i mnoge druge igre za djecu, kao što su: na nebesa, pencanje, picokanje, topovi iz blata, puške iz Bazge i druge.

Neka dašak prošlosti ostane vječno u nama!

Kontakt: 00385 95 5968 658 (Slavica Bartolović)

Gradsko pjevačko društvo Javor
Radnička cesta 21
10450 Jastrebarsko
Mob: 098 9488 201 Mario Kambić
E-mail: matica.jaska@gmail.com

Ogranak matice hrvatske u Jastrebarskom
Zagrebačka 7
10450 Jastrebarsko
Mob: 091 7229 167 Klementina Škrabe
E-mail: matica.jaska@gmail.com

Kreativni studio Zvrk
Zagrebačka 7
10450 Jastrebarsko
Mob: 091 7229 167 Klementina Škrabe
E-mail: kreativni.studio.zvrk@gmail.com

Kazalište Škrabe - dramski studio Jaska
Zagrebačka 7
10450 Jastrebarsko
Mob: 091 7229 167 Klementina Škrabe
E-mail: kazaliste.skrabe@gmail.com

Baletni studio Jastrebarsko
Grada Mainza 23
10 000 Zagreb
Mob: 091 5694 765 Svetlana LukićFotogalerija

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Ne propustite!

Ostala događanja

Vrijeme u Jaski

  • 12°C
  • Vj. 0km/h
  • Vl. 95%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!