Posjeti Jasku!

Što vidjeti

Prirodna baština

Plešivica

Od Jastrebarskog udaljena sedam kilometara, Plešivica se uzdigla visoko uz istoimeni planinski greben (779 m), nudeći se oku u punoj raznolikosti i ljepoti. Gotovo cijele godine Plešivica je okupana suncem, a magla i vlaga rijetke su pojave. Velik broj sunčanih dana i dobro tlo pogodovali su uzgoju vinove loze koja se ovdje kultivira od pamtivijeka. Danas je Plešivica istinski simbol tradicije vinogradarstva i vinarstva jaskanskog kraja. Izletnici mogu uživati u svježem zraku, obilju plodova prirode, domaćoj kuhinji, i naravno, vrhunskim vinima. Brojna obiteljska gospodarstva nude izniman eno i gastro doživljaj. Klet Poljanice na najvišoj točki ceste Jastrebarsko-Samobor, odlično je odmorište za šetače, planinare, bicikliste i letače ili polazište do razgledne piramide postavljene još davne 1881., na samom vrhu grebena. S piramide se otvara širok pogled na zelenilo vinograda i plavetnilo neba te brojna raštrkana jaskanska sela.

Perivoj dvorca Erdody

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, kojeg se nastanak veže za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, svojim se strukturno-kompozicijskim značajkama velikim dijelom naslanja na pokret oblikovanja pejzaža, iniciran u Engleskoj tijekom 18. st.. Perivoj svojim postojanjem i vlastitom florom značajno doprinosi bogatstvu biološke i ekološke raznolikosti Jastrebarskog kraja. Perivoj je stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture.

Oblikovan je u slobodnom stilu i predstavlja nastavak na prirodnu šumu, koja i danas zauzima zapadno područje parka. Od autohtonih elemenata ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Impozantne su skupine starih visećih smreka, ariša i šumskog bora. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom perivoju nalazi se kristalno čist potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy. Nasuprot dvorca smjestila se je stara Žitnica, ispred koje je osvanuo i lijepo ozelenjeni plato.

Park je odnedavno dobio svoj novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice čime je postao idalno mjesto za večernje romantične šetnje, dajući novi sjaj stoljetnim stablima. Perivoj je preuređenjem ponovno probuđen nakon mnogo godina te tako postao idealna lokacija za stalna ili povremena događanja tematski povezana s kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima Jastrebarskog i njegove okolice te njihovom, turistički kao i kulturno zanimljivom interpretacijom. Perivoj sada nudi i mogućnost za igru, rekreaciju i različite vidove baštinske edukacije.

Sveta Jana

Sveta Jana, 9 km udaljena od Jaske, sa svojih 17 životopisnih sela predstavlja najprostraniji i napitomiji dio Prigorja i omiljeno izletište. Ovi životopisni predjeli bili su gusto naseljeni još od srednjeg vijeka. Turanj, središte stare hrvatske Pogorske županije, nalazi se upravo ovdje, na izdignutom lokalitetu kod današnje Drage Svetojanske. Najveće naselje je Gorica Svetojanska, smještena na širokom zelenom grebenu podno Japetića. Goricom dominira vitki toranj barokne crkve Sv. Ane, izgrađene 1687. godine. Sv. Ana je zaštitnica cijelog istoimenog kraja. Njen srpanjski blagdan, popularno „Janinovo“, velika je svečanost koja povezuje vjeru, običaje i tradiciju. Posjet Svetoj Jani upotpunite obilaskom Etno zbirke svetojanskog kraja i Mlinarove iže.

Izvori vode u Svetoj Jani

Zdrava, izvorska pitka voda danas je gospodarski simbol Svete Jane. Staro, vrlo izdašno termalno vrelo u selu Svetojanske Toplice od davnina potvrđuje da je ovaj kraj izuzetno bogat kvalitetnom vodom. Zbog svog uravnoteženog mineralnog sastava i vrhunske kvalitete, izvorska voda Jana koju puni Jamnica u punionici Celine, svrstala se u sam svjetski tržišni vrh i postigla izuzetan uspjeh. Krepka svetojanska voda nije samo glasovita Jana! Iznad sela Lanišća nalazi se izvor zdrave, posebno omiljene pitke vode, koja je zbog svojih sastojaka, prema narodnoj predaji, na glasu kao afrodizijak!

Japetić

Japetić, najviši vrh Samoborske gore (879 m) jedno je od poznatih izletišta ovoga kraja. Zbog svoje očuvane prirodne ljepote, proglašen je rezervatom šumske vegetacije. Na samom vrhu je 12 m visoka razgledna piramida s koje se pruža lijep pogled na Samoborsko gorje. Još više očarava pogled s terase planinarske kuće na Žitnici odakle se za lijepa vremena dobro vidi Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i Alpe. Zbog odlične kuhinje, Žitnica je jedna od omiljenih izletišta. Do Japetića vode brojne, dobro označene planinarske staze i cesta preko Drage Svetojanske.

Mladina

Mladina je poznata po svojim vinima i atraktivnom strarom podrumu koji je nekad pripadao grofovima Erdödy, a u kojem svoja vina danas njeguje tvrtka „Mladina“.

Izletište se sve više poistovjećuje s jednim od najljepših zahtjevnih motocross staza Europe. Ovdje se u zelenoj oazi mira održavaju svjetska, europska i državna prvenstva i utrke u motocrossu.

Crna Mlaka – posebni ornitološki rezervat

Najvrednija prirodna baština Jastrebarskog i okolice svakako je ornitološki rezervat Crna Mlaka. Nalazi se u središnjem dijelu močvarrno-šumskog područja, 11 kilometara jugoistočno od centra Jastrebarskog. Na dijelu neprekidno plavljenog tla površine 625 hektara 1905. iskrčena je šuma i izgrađeni su šaranski ribnjaci. U središnjem dijelu rezervata uređen je vrlo lijep park s ukrasnim vrstama drveća i grmlja. Usred parka, prvi vlasnik Kornellius Zwilling podigao je dvorac Ribograd u stilu bečke secesije.

Ribnjaci su privukli ptice pa danas ornitolozi na Crnoj Mlaci bilježe čak 235 ptičjih vrsta, od kojih je 98 vrsta vezano za vodena staništa, a 74 za šumu. Orao štekavac, orao kliktaš, riječni galebovi, crne rode, gnjurci, čaplje, šljuke i razne vrste pataka samo su neke od mnoštva zaštićenih ptica koje se ovdje zadržavaju tokom većeg dijela godine. Crna Mlaka proglašena je 1980. godine specijanim ornitološkim rezervatom i nalazi se pod posebnom zaštitom. Rezervat je uvršten u popis Ramsarske konvencije i u projekt Ornitološki rezervati važnih područja u Europi IBA.

Svojevrsni zaštitni znak Crne Mlake je patka njorka. Tijekom ljeta i rane jeseni najveće okupljalište te vrste pataka u srednjoj Europi je upravo Crna Mlaka – okupi ih se i do pet tisuća.

Više informacija na: https://www.jastrebarsko.hr/posjetitelji/prirodna_bastina/posebni_rezervati/crna_mlaka/

 

Knjiga Gorana Šafareka – Ornitološki rezervat Crna Mlaka : https://www.youtube.com/watch?v=QVZcIpXW5Ro


Napomena: Obilazak Crne Mlake potrebno je prethodno dogovoriti s vlasnikom jer se radi o privatnom vlasništvu i ulazak u rezervat je je bez najave zabranjen.

Panoramska šetnja

Kamere uživo

Vrijeme u Jaski

  • 24°C
  • Vj. 1km/h
  • Vl. 100%
Prognoza za 6 dana

Pošaljite E-razglednicu iz Jastrebarskog

Instagram Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama!