Miješaju se vina različitih sorata, s različitih položaja pa i iz različitih berbi. Svaki proizvođač u ovoj fazi ima svoje male tajne.
BLENDANJE
PUNJENJE
 U BOCE
					    Vinu se pri punjenju dodaje tiražni liker, mješavina vina, kvasaca i hrane za kvasce, a boce se zatvaraju metalnim krunskim čepom.
DRUGA
 FERMENTACIJA
					    Boce se slažu vodoravno u podrum sa stalnom temperaturom od oko 12 stupnjeva i prepuštaju preradi likera u mjehuriće koja traje četiri do šest tjedana.
NJEGA NA
 FINOM TALOGU 
(SUR LIE)
					    Kvasci koji su odradili drugu fermentaciju postali su taj fini talog koji će tijekom višemjesečneg ili višegodišnjeg sazrijevanja pjenušcu dati posebne arome i okus.
REMUAGE 
ILI RIDLING
					    Boce se iz vodoravnog polažaja pažljivo i postepeno okreću u okomiti kako bi se talog skupio u grliću boce. Nekad se to radilo ručno, sad postoje strojevi.
DEGORŽIRANJE
Grlić boce se zamrzne i pri otvaranju krunskog čepa tlak izbaci talog. Dodaje se liqueur de dosage, koji regulira arome i slatkoću šampanjca i boca zatvara plutenim čepom.
