Proizvodnja pjenušaca

Ponajbolja pjenušava vina proizvode se dvostrukom fermentacijom: prvom se u bačvama ili tankovima napravi mirno vino, a potom nastupa »šampanjizacija« u šest koraka

1.

BLENDANJE

Miješaju se vina različitih sorata, s različitih položaja pa i iz različitih berbi. Svaki proizvođač u ovoj fazi ima svoje male tajne.

2.

PUNJENJE
U BOCE

Vinu se pri punjenju dodaje tiražni liker, mješavina vina, kvasaca i hrane za kvasce, a boce se zatvaraju metalnim krunskim čepom.

3.

DRUGA
FERMENTACIJA

Boce se slažu vodoravno u podrum sa stalnom temperaturom od oko 12 stupnjeva i prepuštaju preradi likera u mjehuriće koja traje četiri do šest tjedana.

4.

NJEGA NA
FINOM TALOGU
(SUR LIE)

Kvasci koji su odradili drugu fermentaciju postali su taj fini talog koji će tijekom višemjesečneg ili višegodišnjeg sazrijevanja pjenušcu dati posebne arome i okus.

5.

REMUAGE
ILI RIDLING

Boce se iz vodoravnog polažaja pažljivo i postepeno okreću u okomiti kako bi se talog skupio u grliću boce. Nekad se to radilo ručno, sad postoje strojevi.

6.

DEGORŽIRANJE

Grlić boce se zamrzne i pri otvaranju krunskog čepa tlak izbaci talog. Dodaje se liqueur de dosage, koji regulira arome i slatkoću šampanjca i boca zatvara plutenim čepom.

METODE

KLASIČNA (ŠAMPANJSKA)

Druga fermentacija je u bocama i daje više finijih mjehurića. Dulje traje stoga su vina kompleksnija i zrelija.

TANKOVSKA (CHARMAT) METODA

Druga fermentacija je u tankovima. Pjenušci su brže gotovi, proizvodnja je ekonomična, a vina su svježija, jednostavnija i povoljnija.

RURALNA METODA

Potječe iz talijanskog Pijemonta, a mjehurići nastaju u bocunima jednom fermentacijom. Vina se pretaču u boce i čuvaju do proljeća.

PÉT NAT

Prirodna pjenušavost (pétillant naturel) je proizvodnja u boci jednom fermentacijom. Stalno je na kvascima, vina su osvježavajuća, lagana, često i mutna.

PRIRODNA BISER VINA

Druga fermentacija je u tanku, traje kratko i vina imaju upola manji tlak nego ostala proizvedena dvjema fermentacijama pa ih zovu i polupjenušavima.

GAZIRANA BISER VINA

Mirnom vinu dodaje se ugljikov dioksid kao što se radi i s mineralnom vodom. To može biti fino vino, ali nema kompleksnost koja nastaje prirodnom drugom fermentacijom.